2020. május 22., péntek

Történelem 0522

Gyerekek!

Sajnos azzal kell kezdenem, hogy nagyon szomorú vagyok, hiszen az irodalom feladatlapot 7-en nem küldtétek vissza. Szerda (05.20.) volt a határidő, aznap a webináriumon többször figyelmeztettelek benneteket. Vártam még a mai napig, de lejárt a beadás ideje, bekerültek az elégtelenek a naplóba.


Történelem:

Az ősi magyar hitvilág. A kalandozások - tk. 158. oldal


A pogány magyarok hitvilága:
·       hittek a túlvilági életben – tárgyi emlékek a sírokban
·       táltosok szerepe: közvetít az emberek és az istenek között
                            gyógyítás

A magyarok már a honfoglalás előtt is vezettek kalandozó hadjáratokat Európában. Ezek a zsákmányszerző portyák a Kárpát-medencében való letelepedésünk után tovább folytatódtak.

Igaz - hamis

A honfoglalás után a magyarok továbbra is félnomád életmódot folytattak. Meghatározó volt az állattenyésztés, lovakat, juhokat és szarvasmarhát tartottak, de földet is műveltek. A Kárpát-medence természeti adottságai kiválóan megfeleltek ehhez. Kalandozó hadjáratokat három irányba indítottak, Nyugat-Európába, Itáliába, illetve a Bizánci Császárság ellen.


                                   A magyar kalandozások legfontosabb irányai


Összesen negyvenhét hadjáratról tudunk. Az élelmiszer mellett nemesfémeket, szöveteket és foglyokat zsákmányoltak a magyar harcosok a portyáik során. A foglyokat eladták rabszolgáknak, vagy hazavitték szolgának. A magas rangú foglyokért váltságdíjat is kérhettek.

Sokszor nyugati uralkodók bérelték fel a magyarokat, hogy azok az ellenfeleikre törjenek. A hadjáratokért ilyenkor zsoldot kaptak. A magyarok számos várost feldúltak, sok kolostort kiraboltak. Elérték az Atlanti-óceánt és Hispániát is. Egész Európa rettegte a magyarok lovasait. Nyugaton ezekkel a szavakkal imádkoztak az emberek: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”  A hadi sikereket a visszacsapó íjjal fölszerelt könnyűlovasság Európában kevésbé ismert harcmodorának (lásd erről az olvasmányt) köszönhették a portyázók. E nyugati hadjáratok arra is jók voltak, hogy közben meg lehetett erősíteni a Kárpát-medence védelmét.



                                        Magyar harcos a kalandozások korából


A kalandozások vége

A magyarok harcmodorát egy idő után kiismerték. A német uralkodó az augsburgi csatában (955) legyőzte a magyarokat nehézfegyverzetű lovagjaival. Ez a nyugat felé vezetett kalandozások végét jelentette. Bulcsút és Lehelt, a magyar seregek két vezérét az ütközet után elfogták és kivégezték. A monda szerint Lehel felakasztása előtt kürtjével még fejbe vágta és megölte a német királyt.



                 A mondabeli Lehel kürtjének tartott tárgy ma Jászberényben látható


Géza fejedelem (Árpád dédunokája, 972-997) idején végleg lezárultak a kalandozások. Géza békére törekedett az európai államokkal. Felvette a kereszténységet, és hozzáfogott az ország keresztény hitre térítéséhez. Lányait az európai uralkodócsaládok férfitagjaihoz adta feleségül. Fiának, Vajknak megkérte a bajor hercegnő, Gizella kezét. A hercegnővel együtt keresztény papok és nehézfegyverzetű német lovagok is érkeztek magyar földre.



                                Géza fejedelem ábrázolása a Képes krónikából





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése