2020. május 20., szerda

Ének 05.20.


2020.05.20. ének 5.a

Kedves Gyerekek!

A mai órán Georg Friedrich Händel: Vízizene című művével fogunk megismerkedni.

Feladat: a vastagon szedett betűkkel írt mondatokat másoljátok be a füzetbe vázlatként!

Georg Friedrich Händel (Halle, 1685 – London, 1759) német (szász) származású barokk zeneszerző, hangszeres előadó. Mivel élete nagy részét Angliában töltötte, az angolok nemzeti zeneszerzőjüknek tartják. Nagy hatással volt a bécsi klasszikusokra: Haydnra, Mozartra és Beethovenre.

A szvit különböző jellegű tételekből álló hangszeres mű. Jellemzően a barokk zene műfaja, leggyakrabban tánctételek párokba állított sorozatából áll.

A Vízizene Georg Friedrich Händel műve, három szvitből áll. 1717-ben adták elő, mikor I. György brit uralkodó ünnepséget rendezett a Temzén, és 50 zenész adta elő, akik hajóval csatlakoztak a királyhoz. A királynak állítólag annyira tetszett, hogy még háromszor eljátszatta velük az út során.

A barokk zenekar minden hangszere megszólal a műben, a csembaló kivételével, amit nehéz lett volna felvinni a hajóra (Ennek ellenére manapság legtöbb esetben hozzáadnak még egy csembalót a zenekarhoz). Szerepet kapott két kürt, két trombita, egy pár üstdob, két oboa, egy fagott és a vonós hangszerek.

A szviteken belüli zenének nincs meghatározott rendje; amikor a királynak játszottak, akkor játszották a halkabb, lassúbb zenét, amikor a király hajója közel volt a zenekaréhoz, és akkor adták elő a hangosabbat, amikor távolabb sodródtak egymástól a hajók.

(Érdekesség: a legenda szerint Händel azért komponálta a Vízizenét, hogy visszakerüljön a király kegyeibe. Ezt a történetet először Händel korai életrajzírója, John Mainwaring írta le, de annak ellenére, hogy lehetett némi alapja, Mainwaring történetében sok Händel-szakértő kételkedik.)


(Edouard Jean Conrad Hamman fiktív festménye Händelről és a királyról a Temzén)

A Vízizene francia nyitánnyal kezdődik, összesen 22 tételből áll. Három szvitre osztható:

F-dúr szvit (10 tétel)
D-dúr szvit (5 tétel)
G-dúr szvit (7 tétel)

A tankönyvünkben a 10 tételes F-dúr szvit szerepel.

Az alábbi linkre kattintva tájékozódhatsz még a zeneműről:



Zenehallgatás:

1.       Nyitány:


2.  Adagio e staccato

              

3.       Allegro – Andante – Allegro




Köszönöm a munkátokat!

Szeretettel:
Orsi néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése