2020. április 6., hétfő

Ének 04.06.


2020.04.06. ének 5.a

Kedves Gyerekek!

A pénteki webináriumos óránk anyaga a Reneszánsz zene volt. Zenetörténettel foglalkoztunk.

Az órán jegyzet készült, kérném akik voltak és azok is, akik nem vettek részt az órán, nézzék át a jegyzetet és a füzetbe legyenek leírva az alábbiak!

A Reneszánsz zene

A reneszánsz Itáliából indult ki. A „renaissance” szó francia eredetű, jelentése: újjászületés, az antik görög szépségideál újjászületése. (Eredete azonban nem az ókori művészet másolásában, hanem éppen a művészet mondanivalójának megújításában gyökerezik.)
A zene történetében is új korszak kezdődik: az Ars Nova, az Új Művészet korszaka. E stílusirányzat zenéje elsősorban Franciaországban és Itáliában virágzott.

A reneszánsz kort általában három nagy szakaszra bontják:

Trecento (trecsento) - a XIV. sz. vége. A megismerés kora
Quattrocento (kvátrocsento) - a XV. sz. A valóság realisztikus ábrázolásának kora.
Cinquecento (csinkvecsento) - a XVI. sz. A kiteljesedett, érett reneszánsz művészet időszaka.

A kórusművészet elterjedésével természetesen a többszólamú szerkesztésmód is tovább fejlődött, melynek két főbb típusát különböztetjük meg:

polifónia: a szólamok egyenrangúak, és imitációs rendben követik egymást. imitáció = utánzás: a témát az egyik szólam indítja, a többi időbeli eltolódással, legtöbbször más hangról elindulva utánozza, s a szólamok időbeli eltolódással egymás után lépnek be. A legtisztább imitáció a kánon, ahol minden szólam ugyanazt a dallamot énekli végig időbeli eltolódással. Az egyházi kórusművek jobbára polifon szerkesztésűek.

homofónia: egy magasabb szólam képviseli a fő dallamot, amelyet a többi szólam akkordszerűn alátámaszt. A szólamok együtthangzóak, ritmusuk és szövegük azonos. Itt nem egymás mellé, hanem a vezető szólam alá rendeződnek a szólamok. A szöveget is mindig egyszerre mondják az énekesek. Az általában könnyed hangvételű, lendületes tempójú világi kórusművek kedvelik a homofon szerkesztést.

A reneszánsz zene műfajai:

1. Mise
2. Motetta
3. Madrigál

Reneszánsz zeneszerzők:

1.       Josquin des Prés
2.       Giovanni Pierluigi da Palestrina
3.       Orlando di Lasso
4.       William Byrd
5.       Guillaume Dufay


Köszönöm a munkátokat!

Szeretettel:
Orsi néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése